Overslaan en naar de inhoud gaan

Fiscaal raadgevers

Belastingen

Een zelfstandige betaalt, net als een werknemer, jaarlijks een belasting op zijn inkomen. Vennootschappen en eenmanszaken doen elk jaar een aangifte in de vennootschapsbelasting of personenbelasting. De belastingen voor een eenmanszaak worden berekend op het netto beroepsinkomen, m.a.w. de ontvangen beroepsinkomsten min de beroepskosten (de aftrekbare uitgaven). Zodra uw inkomen hoger is dan het belastingvrije minimum, moet u belastingen betalen. In een vennootschap worden de belastingen berekend op basis van de winst van de vennootschap. Om die winst te bepalen, worden de bewezen uitgaven afgetrokken van de inkomsten.

Beroepskosten

Als u kosten maakt bij de uitoefening van uw beroep, mag u die aftrekken van uw totale inkomen, waardoor uw belastbare inkomen daalt en u dus minder belastingen betaalt. De kosten die u in mindering brengt, moeten altijd verband houden met uw zaak en u moet ze kunnen bewijzen met facturen of ontvangstbewijzen. Kosten die zowel een beroepsmatig als een privékarakter hebben, zijn deels aftrekbaar. Grote investeringen moeten op meerdere jaren afgeschreven worden. Voor die berekeningen doet u het best een beroep op een boekhouder. Fiscaal Raadgevers vertelt bedrijven en eenmanszaken precies hoe ze hun kosten moeten inbrengen om er zo veel mogelijk belastingvoordeel uit te halen.

Fiscale optimalisatie

U doet aan fiscale optimalisatie als u de winst van uw onderneming via wettelijke maatregelen bewust lager houdt, om zo minder belastingen te betalen. In de praktijk betekent dat vaak dat u iets meer uitgaven moet doen. Dat doet u natuurlijk niet lukraak, u probeert te investeren in zaken waar u andere (fiscale) voordelen uit haalt.

Pijlers en hefbomen voor fiscale optimalisatie

  • hospitalisatieverzekering
  • gewaarborgd inkomen
  • aandelenoptieplannen
  • beleggingen binnen de vennootschap
  • individuele pensioentoezegging (IPT)
  • vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ)
  • pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ)
  • optimalisatie tussen dividenden / tantiemes / wedde

Voor Fiscale optimalisatie bent u aan het juiste adres bij Fiscaal Raadgevers. In samenspraak met u zorgen we ervoor dat uw onderneming geen enkel fiscaal voordeel misloopt.